április 15. szerda

Írta: Csizmadia Edina. Beküldve: Házi feladat

Sziasztok!

Ma ismét jelentkezem, tehát letelt a szünetünk laugh Remélem kipihentétek magatokat és nekivághatunk egy újabb hétnek. Ez most elég rövid lesz, hisz ma már szerda van. Na de akkor nézzük a mai leckét.

Matekon most ezen a héten a geometria részén fogunk dolgozni. Szakaszokat, egyeneseket és pontokat szépen tudtok szerkeszteni, vagyis utoljára amit küldtem feladatokat szépen megoldottátok. Remélem nem felejtettétek el. Ha netán igen akkor gyorsan belelapoztok a füzetetekbe és átismétlitek. Ahhoz, hogy pontosan tudjatok szerkeszteni, szükségetek van vonalzóra és jó hegyes ceruzára. Idáig a vonalzót  az egyenes vonal szerkesztéséhez  használtátok.  Most pedig megtanuljuk, hogy a vonalzóval a szakaszok, vonalak, különböző tárgyak hosszúságát is mérhetjük. Ha előveszitek a vonalzótokat láthatjátok, hogy kis függőleges vonalak és számok találhatók rajta. A vonalzón a számozás nullával kezdődik. Tehát ha valminek a hosszát le szeretnénk mérni, akkor a vonal elejére helyezzük a vonalzónkat úgy, hogy a nulla szám fölött lévő kis vonal  legyen rajta, majd megfigyeljük a vonal végét és leolvassuk a számot. A vonalzó számbeosztása centiméterben van megadva. Tehát nullától az egyes számig úgy olvassuk le, hogy 1 centiméter és úgy írjuk le, hogy 1 cm. Ezt szépen megfigyelhetitek a munkafüzetetekben is az 5.oldalon. Mérjétek  le a vonalzó alatt lévő tárgyak hosszát és írjátok be a keretbe.  Oldjátok meg az 1. és 2. Feladatokat is. A 6./1.,2. feladatával is szerintem ügyesen elbántok.  Ugye nem is olyan nehéz smiley

Olvasás

89.o.  Olvassátok el Szabó Lőrinc : Nyitnikék című versrészletét.  Nyitnikék a széncinege beceneve. Most ha sokat vagytok kint az udvaron megfigyelhetitek a széncinegét. Biztos láttátok már.  Aki esetleg nem ismerné fel, akkor kérd meg anyukád, hogy keressen róla képet az interneten. Oldjátok meg a 2.,3. Feladatot. A 3.feladatban írj egy egy mondatot a kérdésekre. A munkafüzet 40.oldalán is találtok feladatokat a vershez. Az 1.,2. Feladatot oldjátok meg. A második feladatban figyeljétek meg a második és az utolsó sorok végén a szavakat.

Szlovák

35.o. Je sobota – olvassátok el 2 x 3szor az olvasmányt. A kérdésekre a válaszokat beszéljétek meg szóban. Ismételjétek át a napokat. Ezeket még év elején beírtuk a füzetbe.

35./3.,4. Feladatot írjátok le a füzetbe.