április 16. csütörtök

Írta: Csizmadia Edina. Beküldve: Házi feladat

Sziasztok!

Matekon tegnap a szakaszok és tárgyak hosszát mértétek, ma viszont adott hosszúságú szakaszokat fogtok szerkeszteni.

Első lépésként megjelöljük a szakasz kezdőpontját. Nem x-szek fogjuk jelölni, hanem egy függőleges kis vonalat húzunk. Ez lesz a szakasz kezdőpontja. Arra rátesszük a vonalzónkat úgy, hogy a vonalat a nulla szám fölött lévő kis vonal félig eltakarja. Majd a ceruzával a kezdőpontból  meghúzzuk az adott hosszúságú szakaszt  és a  végén kijelöljük egy kis függőleges vonallal a szakasz végpontját.  És megnevezzük a szakaszt.

 

 
 

 

 

Munkafüzet 7./1. Feladatban  próbáljatok megszerkeszteni egy 5cm hosszúságú CD szakaszt, majd egy KL = 8cm

7./2. feladatban mérjétek le a megadott szakaszok hosszát

7./3. figyeljétek meg a szakaszokat és először próbáljátok meg kitalálni, hogy hány centiméter lehet. A feltételezéseteket írjátok az első vonalra,majd mérjétek le pontosan.

Hogy azért számolni se felejtsetek el még a matek munkaf. 33oldalán oldjátok meg az 1.,2.,3. feladatokat.

Magyar nyelv

Kisfüzetbe csoportosítsátok a következő szavakat: róka, osztozkodik, medvebocs, finom, sajt, ravasz, eszik

Élőlény vagy élettelen tárgy:

Cselekvés:

Tulajdonság:

A mai nap  azokról a szavakról fogunk tanulni, melyek élőlényeket és élettelen tárgyakat neveznek meg. Ezek  a szavak  egy nagy csoportba fognak majd tartozni, melyeket úgy fogunk megnevezni, hogy főnevek.  Írjátok fel címnek és alá fogjuk megoldani a 46./1.feladatot.  Olvassátok  el a szöveget és a kiemelt szavakat csoportosítsátok a B)feladat szerint:

Élőlények neve:

Élettelen tárgyak neve:

Olvassátok el a 2.feladatot. Figyeljétek meg a két kérdést. Ki van a konyhában? és Mi van a konyhában?  A Ki? Kérdéssel az élőlényekre kérdezünk rá és a Mi? Kérdéssel az élettelen tárgyakra, dolgokra kérdezünk rá. Gyűjtsetek szavakat a képről. Elég, hogy ha a füzetbe a Ki? és Mi ?kérdést írjátok fel és utána írjátok a szavakat. Ha ezzel meglesztek másoljátok ki a 47.o. a sünis szabályt.

Szlovák

36.o.Koľko je hodín? Olvassátok el a versikét. Környezeten már tanultátok az órát. Remélem nem felejtettétek el.  Az  órának van két mutatója, kicsi és nagy. A nagymutató mutatja a negyed, fél, háromnegyed és egész órát, a kismutató pedig a számot, hogy hány óra van. Szlovákul most csak az egész órát fogjuk tanulni. A füzetbe írjátok fel címnek

Koľko je hodín?

Je jedna hodina.

dve hodiny.

tri hodiny.

štyri hodiny.

Je päť hodín.

Je šesť hodín.

Je sedem hodín.

Je osem hodín.

Je deväť hodín.

Je desať hodín.

Je jedenásť hodín.

Je dvanásť hodín.

Amit kijelöltem sötéttel azt írjátok át ti is színessel.

Környezet

Hogy sikerültek a kísérletek? Remélem meg tudtátok figyelni, hogy csírázik a mag és hogy napról napra mennyit nő. Ahhoz , hogy egy magból egészséges növény fejlődhessen bizonyos feltételeket kell a növény számára biztosítani. A legfontosabbak a talaj, víz, fény, meleg, levegő. A vizet a talajból a gyökerükön keresztül veszik fel. A napfényt és a meleget főleg a levelükkel. A növények az egész testükkel, de főleg leveleik alsó felével lélegeznek.

Olvassátok el a 80./1. feladatát. A 81./2.feladatban jelöljétek mire van szüksége és mi árt növénynek.

81./3.

Most egy kicsit több feladatot kaptatok, de nyelvtan már csak jövő hét kedden lesz és környezet is csak hétfőn. Ha nem győzitek holnap az összes feladatot semmi gond. Nem kell holnapra kész lennie. Osszátok be szépen magatoknak. Szép napot és jó tanulást!